Nigeria Immigration Service (NIS) Free Current Affairs Past Questions 2018/2019 PDF Download

Nigerian immi 300x194 - Nigeria Immigration Service (NIS) Free Current Affairs Past Questions 2018/2019 PDF Download

Here is the 2018/19 Nigeria Immigration Service (NIS) free current affairs past question PDF for download. If you are looking for Nigeria Immigration Service, NIS Current Affairs, NIS Current Affairs Questions, NIS Current Affairs Questions 2017, then you have just stumbled upon the right page.

The Nigeria Immigration Service Recruitment is almost completed, as application on the online portal has been stopped, and just like comkmon practice it is expected that screening test will follow suite before NIS successful candidates can be shortlisted.

If you truly want to get this job, and not miss out on this opportunity, it is my advice you get acquainted with the examination guide, so the test is going to be a piece of cake for you.

Just as we usually do on Fabinfos, we have published the 2018 NIS Current Affairs random repeated questions for free, we have decided to post it in plain text, extracting the PDF file, so as to save you from using more Data to download the file.

With the NIS Current Affairs past questions you are going to fully understand how this test is set and many other examination details.

This post is set to answer the following queries

2018 2019 Nigerian airforce recruitment
Nigeria airforce shortlist 2018/2019
List of successful candidate for nigerian airforce 2018/2019
list of successful candidates for the zonal screening exercise. candidates
nigerian airforce successful candidate 2018/2019
nigeria air force recruitment 2017/2018
List of successful candidate for Nigeria Immigration Servicee 2017/2018
2017/18 nigerian air force airwomen/airmen shortlisted candidates for pre screening
immigration past questions and answers pdf
nis past questions pdf
nigeria current affairs questions and answers 2016
aptitude test questions and answers in nigeria pdf
immigration officer exam 2015
the present comptroller general of nis is
history of nigeria immigration service
nis aptitude test

Nigeria Immigration Current Affairs Questions 2018

The Nigeria Immigration Service questions usually covers a wide area including the GMAT, history of Nigeria, Nigeria current affair, all about Nigeria Immigration Service, World organizations such as OPEC, UN, ECOWAS, OAU as well as knowledge of information technology, and so on.

Check them out below;

1: Which of following is the core duty of the Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) enforcing of Laws
(c) issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C

2: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C

ALSO READ:  BBC Africa 2017 massive recruitment – How to apply

3: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A

4: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

Nigeria Immigration Current Affairs Questions 2017 | Check NIS Questions Here

5: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

6: The present comptroller general of NIS is
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) David Parradang
Answer: D

7: The first Secretary General of Common wealth was
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

9: The first war 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

10: The western and eastern Nigeria became self governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

16: The first colonial governor general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D

17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B

18: ECOWAS was established in ____________ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos

19: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer: A

20: Nigeria practice one of the following system of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

21: The last colonial governor general of Nigeria was
(a) James Robertson
(b) Jimmy Carter
(c) Lord Lugard
(d) Huge Clifford
Answer: A

ALSO READ:  N-Power: FG reveals why there is delay, non-payment of some participants

22: The first Military coup de’tat in Nigeria was in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1999
Answer: B

23: The establishment of states started in Nigeria on
(a) May 27 1967
(b) Feb. 13 1966
(c) April 8 1960
(d) Oct. 1 1960
Answer: A

24: The Biafra Civil war was between
(a) 1967-1968
(b) 1968-1971
(c) 1967-1970
(d) 1970-1975
Answer: C

25: The national youth service corp was established in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1980
(d) 1997
Answer: B

26: The Nigeria Police Force belongs to which organ of government
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislative
(d) None of the above
Answer: B

27: African consist of how many countries
(a) 54
(b) 55
(c) 60
(d) 70
Answer: A

28: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B

29: The current secretary general of United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A

30: Which of the followingpair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France,Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B

31: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be ………….. and above
(a) 35yr
(b) 20 yrs
(c) 40 yrs
(d) 55yrs
Answer: A

32: The name Nigeria coined out of …………………
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B

33: The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B

34: The current secretary general or commission chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A

35: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B

36: The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A

37: UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C
38: The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C

39: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

ALSO READ:  18 Humanity Powerful Pictures Ever Taken -Many Will Break Your Heart

40: The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B

Qtn 41: Oil can be found in one of the following state in Nigeria
(a) Lagos
(b) Anambra
(c) Ondo
(d) Ekiti
Answer: C

42: Tin is majorly found in
(a) Jos
(b) Enugu
(c) Kano
(d) Imo
Answer: A

43: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ………………
(a) Oloibiri
(b) Idanre
(c) Warri
(d) Kabba
Answer: A

44: Which of the following may be regarded as a regional organization
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC
Answer: B

45: The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar
(b) Sanni Abacha
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Yakubu Gowon
Answer: A

46: The name Nigeria was coined by ………………
(a) Flora Shaw
(b) Mary Slessor
(c) Lord Lugard
(d) Juman Goldie
Answer: A

47: The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly
(b) House of lords
(c) National Assembly
(d) House of Representative
Answer: C

48: The legislature in Britain is referred to as ………………….
(a) House of common
(b) White house
(c) Congress
(d) Parliament
Answer: D

49: Nigeria changed from pounds to Naira in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963
Answer: B

50: The first Nigeria president to die in office was ………….. and he died on ……………
(a) Murtala Mohammed Feb 13 1976
(b) Sanni Abacha June 8 1998
(c) Ya’ardua May 52010
(d) Aguiyi Ironsi July 29
Answer: C

There you have it on this post, I hope you found this piece helpful.

We believe this article was helpful, if yes, dont hesitate to share this information:

Leave a Reply

Your email address will not be published.