2018 Nigerian Navy Aptitude Test Free Past Questions and Answers – Prepare for Navy test online

Share this post on social media

navy2 - 2018 Nigerian Navy Aptitude Test Free Past Questions and Answers – Prepare for Navy test online

Here is the page to get the free 2018 Nigerian Navy aptitude test past questions and answers. This page as been set up in a bid to fully prepare you for the aptitude test of the Navy this year.

So many people have been in search of the free Nigerian Navy aptitute test past questions and answer, and in truth, it seems like a very very scarce commodity. But we are fabinfos.com are determined to see all our readers and visitors successful in the upcoming test, so we compiled this past questions for you, free of charge.

The Nigerian Navy job is a top job, which most Nigerian youths look to tie down. If you get employed into this Force, then you are on your way to financial freedom.

We have previously written a post on the salary structure of the Nigerian Navy, and if you check it out you are sure to see the benefits of getting this job.

So as an hot cake, what are the things you need to do to tie down this job.

As an hot cake, so many Nigerians are going to apply for this job, and the number is sure to be more than the required figure. Just as we witnessed during the 2017 N-Power recruitment, over 1,000,000 Nigerians applied for this job. And the pay is just N30,000.

How much more for the Nigerian Navy recruitment. This is why you need to know the things you need to do to tie down this job.

  1. First of all, you have to be sure you are qualified for this job. Please if you are not qualified, do not waste your time applying.
  2. Take caution while registering, to avoid grave errors.

  3. This is a Force job, so make sure you are physically fit.

  4. Prepare well for the aptitude test, prepare more than you do for a promotion exam (that is the purpose of this article).

  5. Pray and hope for the best.

This page is set to give you the FREE Nigerian Navy Test Past Questions

Yeah, I know you might be a bit surprised. But this is the real deal. we are going to give you the past questions and answers for the 2018 Nigerian Navy recruitment, for free. This is to help you prepare, as it is going to be our joy to see you do well.

The 2018 Nigerian Navy registration is going to close on the ….. So if you haven’t completed your registration, kindly do so before its too late

Let’s go straight into the compilation of this past questions….

We are going to start with some top current affairs questions which are most likely to come out in this upcoming Navy aptitude test.

#1. Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Lt-General T.Y. Buratai- Chief of Army Staff;

Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas- Chief of Naval Staff;

Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff

#2. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

#3. Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii (sacked)

#4. Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

#5. Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

#6. Who is the secretary General of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

#7. Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

#8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#9. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

#10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

#11. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osibajo

#12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

#13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark

#14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#15. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#18. Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

#19. Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

#20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

#21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

#25. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
#27. Which country won the last world cup?

Answer: Germany
#28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele

#32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#34. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

#36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#39. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

#40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#41. Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
#45. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

#46. When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

#47. How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 37

#48. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#49. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#50. With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

See some sample Nigerian Navy Aptitude Test Questions

  1. The first African country to introduce e-passport was
    (a) South Africa
    (b) Ghana
    (c) Liberia
    (d) Nigeria
  2. The first secretary General of common wealth was
    (a) George Washington
    (b) Tulma Goldie
    (c) Arnold smith
    (d) Joseph Garba
  3. The first world war was between
    (a) 1911-1914
    (b) 1914-1916
    (c) 1916-1918
    (d) 1914-1918
  4. The NN was brought out of the Nigerian police force (NPF) in
    (a) 1946
    (b) 1956
    (c) 1958
    (d) 1964
  5. The first head of government of Nigeria was
    (a) Yakubu Gowon
    (b) Aguiyi Ironsi
    (c) Tafawa Balewa
    (d) Nnamdi Azikiwe
  6. The first military president of Nigeria was
    (a) Sanni Abacha
    (b) Ibrahim Babangida
    (c) Aguiyi Ironsi
    (d) Yakubu Gowon
  7. The last colonial Governor General of Nigeria was
    (a) Tulma Goldie
    (b) James Robertson
    (c) Huge Clifford
    (d) Lord Lugard
  8. The NN was formally established by the act of parliament
    (a) 1963
    (b) 1957
    (c) 1964
    (d) 1976

Top Questions that usually come out during the Nigerian Navy Aptitude Test

1) When was Nigeria Navy established?
ANSWER: 1956

2) What are the Mission of Nigeria Navy?
ANSWER: To deploy a naval force that is well trained, organised and highly motivated to discharge its constitutional roles professionally and efficiently for the defence of Nigeria in ensuring her economic prosperity

3). The present chief of Navy staff is?
ANSWER: Real Admiral, Ibok Ete Ekwe Ibas
4)What is the Nigeria Navy Motto?
ANSWER: Onward together

5) Who is the present Chief of Defence Staff?
ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6). How many chief of Naval staff has Nigeria Navy gotten since inception till today?
ASWER: 21

7). What is the full Meaning of NNDF?
ANSWER: Nigeria Navy Defence Force

8). Who is the current Senate president of Nigeria?
ANSWER: Sen. Bukola Saraki

9). When did Nigeria got her independeence?
ASWER: 1 october 1960

10). When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1 october 1963

11). What is the full meaning of NDA?
ANSWER: Nigeria Defence Academy

12). what year did Nigeria civil way started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

13). Who was the first colonial governor general of Nigeria?
ANSWER: Lord Lugard

14) Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ASWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

15) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?
ANSWER: Yakubu Dogara

16) what is the Current population of Nigeria?
ANSWER: 183 million

17). The last colonial governor general of Nigeria is?
ASWER: James Robertson

18). Who was the first military president of Nigeria ?
ANSWER: Ibrahim Babangida

19). what system of government do Nigeria practice?
ANSWER: Federalism

20). The Northern and Southern protectorate was amalgamated in? ANSWER: 1914

21). Who is the first Nigeria airforce female pilot?
ASWER: Cadet Blessing Liman

22). who was the first Executive president of Nigeria?
ANSWER: Shehu Shagari

23). What year did the first world war 1 started and ended?
ANSWER: 1914-1918

24). What year did the first Military coup detat took place in Nigeria?
ANSWER: 1966

25). What is the Vision of Nigeria Navy?
ANSWER: To develop a credible naval power in fulfillment of the Nigerian Navy’s constitutional roles towards enhancing national prosperity and security

There you have it on this 2018 compilation of Nigerian Navy past questions. I hope you found this piece helpful.

Kindly share this post with your friends on social media.

Share this post on social media

3 Comments

  1. M

    Reply

    Thanks to you God bless you abundantly

  2. Reply

    Is current affairs the only part at the aptitude test.

  3. Reply

    Pls kindly post the maths and English aspect of Navy past questions
    thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>